Koningsschieten:
Het koningsschieten vindt elk jaar plaats gedurende het volksfeest, waarbij leden van Vereniging Rekkens Volksfeest en inwoners van Rekken mogen deelnemen.
Schutters
Door mee te doen aan het vogelschieten verplicht de schutter zich automatisch aan de verplichtingen die daarbij horen. Hierbij valt te denken aan het vogelstangen (wegbrengen van de vogel in het nieuwe volksfeestjaar) en door deelname aan de optochten door mee te rijden in de koningswagen. De koning(in) bepaalt zelf of hij na het vogelstangen, een feestje voor zijn genodigden wil geven.
Het aantal schutters wordt door opgave bepaald. Opgave stopt als de eerste schutter voor de 2de keer schiet. De aanwezige commissie controleert of de schutters lid zijn van de Vereniging Volksfeest Rekken ofwel woonachtig zijn in Rekken.
1ste schot zal altijd door de afgevaardigde van de gemeente worden gelost.
2de schot zal door de voorzitter van Vereniging Rekkens Volksfeest worden gelost.
3de schot zal door de “oud” koning worden gelost.
4de schot is middels opgave bepaald.
Indien een schutter, na meermaals omroepen, niet aanwezig is vervalt zijn beurt.
Vogel
Er wordt gestart door eerst de delen van de vogel er af te schieten alvorens op de romp geschoten mag worden. Als eerst op de linkervleugel, dan op de rechtervleugel. Vervolgens de staart en daarna de kop. Hierna mag er op de romp geschoten worden.
Indien de complete vogel er binnen 1 ronde af is, terwijl nog niet iedereen heeft geschoten, zal een nieuwe vogel worden opgehangen. Het proces wordt opnieuw gestart met de schutter die in volgorde aan de beurt zou zijn. Ook hier schiet men eerst op de “delen” daarna op de romp. Een 2de vogel wordt eenmalig toegepast waarna de koning bepaald wordt/ is.
Koningsmantel
De koningsmantel mag tijdens het Volksfeest, door de koning(in), worden gedragen. Tijdens het koningsschieten draagt de “oud” koning hem aan de nieuwe koning over. Het bestuur bepaald dit moment en zorgt voor/ duidelijke vastlegging hiervan.
Ambtsketting
Er is een ambtsketting welke jaarlijks met amulet/ medaille van de schutter/ koning wordt aangevuld. De koning krijgt zelf ook een amulet/ medaille, op naam, mee naar huis, aan een lint.
De Ambtsketting wordt tijdens het Volksfeest met respect gedragen. Na het feest wordt deze bij het bestuur ingeleverd. Zij bepalen wanneer deze op andere momenten mag wordengedragen.
Keizerschieten:
Naast het koningsschieten, vindt er elke 25 jaar het Keizerschieten plaats. Elke 25 jaar, gestart bij het 100- jarig bestaan van het Rekkens Volksfeest (d.w.z. volgende keer is bij het 125-jarig bestaan), mogen alle “koningen” die in die 25 jaar koning zijn geworden mee schieten met het keizerschieten. Indien iemand tussentijds is overleden, mag hij/zij niet worden vervangen.
Ambtsketting
De ambtsketting wordt met 25 medailles overhandigd tijdens het keizerschieten aan de Keizer. De nieuwe ketting begint dus met het 125 jaar voor die koning die dan koning is geworden.Indien een keizer overlijdt, dient de ambtsketting ingeleverd te worden bij het bestuur.